Vijf tips voor een gezonde start van het nieuwe jaar
Home & Leven
Het is niet zo moeilijk als het lijkt om heerlijke, voedzame en aantrekkelijk ogende maaltijden te eten. Dit zijn vijf tips om uw eetgewoonten te verbeteren plus een lekker recept om mee te beginnen
Voor een gezonde leefstijl zijn twee dingen heel belangrijk: gezond eten en lichaamsbeweging. Gezond eten vinden veel mensen lastig. En dat komt deels omdat ze denken dat gezond koken veel werk is. Toch zijn er in werkelijkheid maar wat kleine aanpassingen in uw eetgewoonten nodig om uw gezondheid en welzijn te verbeteren.
Dit zijn een paar eenvoudige manieren om uw huidige eetgewoonten aan te passen, met heilzaam effect op de lange termijn.
Manieren om eenvoudig gezondere maaltijden te bereiden
1. Plan vooruit
Wanneer u een maaltijdplanning maakt, zult u eerder gezonde keuzes maken als het om eten gaat. De kans is groter dat u verleidingen kunt weerstaan. Dat helpt u niet alleen om gezonde eetgewoonten aan te wennen, maar bespaart u ook tijd. En dat is mooi meegenomen.
2. Gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout
Wanneer u te veel zout toevoegt tijdens het koken, kan uw welzijn daar onder lijden. Breng uw gerechten op smaak met verse kruiden en specerijen. En zoekt u een smakelijk alternatief voor zout? Voeg dan eens een scheutje sojasaus of vissaus toe. Gebruik, als het even kan, geen kant-en-klare kruidenmixen.
3. Behoud de voedingsstoffen
U hoeft groenten niet altijd te schillen voordat u ze kookt. U kunt ze ook schoonboenen. En dat is een goed idee, want de meeste voedingsstoffen zitten vaak in de schil. De groenten moeten zo vers mogelijk zijn, want de bij de meeste begint de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen af te nemen zodra ze zijn geoogst. Probeer uw groenten ook zoveel mogelijk te roerbakken. Groenten die snel worden bereid blijven knapperig en behouden hun voedingsstoffen. Dus als u ze te lang kookt, verdwijnen de meeste voedingsstoffen. En tot slot: kies bereidingsmethoden met vloeistoffen, om zoveel mogelijk goede stoffen te behouden. Koken in water of bouillon, of stomen zijn de beste manier om gezonde gerechten klaar te maken.
4. Gun uzelf een overtredingsdagje
Inderdaad, u mag zichzelf best af en toe trakteren op een wat overvloediger maaltijd. Wanneer u zichzelf 1 dag per week iets lekkers gunt, zult u zich op andere dagen minder snel laten gaan. Uit onderzoek is gebleken dat een vaste 'overtredingsdag' u helpt om uw gezonde eetgewoonten vol te houden.
5. Gebruik goede pannen
Koken wordt veel leuker wanneer u goed kookgerei gebruikt. Hoogwaardige pannen, zoals die van
iCook™
, zijn speciaal ontwikkeld om een goede bereiding mogelijk te maken, en kunnen u helpen om gezond te koken. Zo zijn bijvoorbeeld alle iCook-steelpannen en de iCook™-wok geschikt voor de Vitalok-kookmethode. Alle roestvrijstalen iCook-pannen hebben een verzwaard deksel, dat goed aansluit. Zo ontstaat er een waterzegel tussen het deksel en de pan, wanneer het natuurlijke vocht in het voedsel verdampt. Dit condenseert tegen het deksel en vormt een barrière die de pan stevig afsluit tijdens het koken. Hierdoor gaart het voedsel in zijn eigen natuurlijke oliën en sappen, en dat is weer gezonder voor u.
Geen idee hoe u moet beginnen met gezonder eten? Probeer dit recept voor een gezonde
Powerbowl
. Dit gerecht met zachtgeroosterde pompoen, frisse rodekool en een hummusdressing, bevat niet alleen volop voedzame peulvruchten, granen en groenten, maar ook heel veel kleur, textuur en smaak.
Download dit recept hier als
pdf
/ als
ePub
-bestand
Wij maken gebruik van cookies zodat u een optimale beleving heeft op onze site. Cookies zijn bestandjes die worden opgeslagen in uw browser. Ze worden door de meeste websites gebruikt om uw website-ervaring te personaliseren.
Door deze website verder te gebruiken zonder de instellingen aan te passen geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.